GIULIA NAHMANY - SIMPLE BUT POWERFUL
GIULIA NAHMANY - SIMPLE BUT POWERFUL
GIULIA NAHMANY THE BLOG

Dragii mei, 

Abia așteptam să scriu articolul de astăzi, mă credeți? 

De fiecare dată când public o rețetă vegană primesc două tipuri de reacții de la cei care nu sunt foarte buni cunoscători ai conceptului de alimentație vegană. Apropo de asta, dacă ai întrebări legate de ce înseamnă de fapt să fii vegan, te invit să citești și articolul pe care l-am scris pe tema vegan vs. vegetarian

Acum hai să revenim la reacțiile pe care le primesc eu în comentarii și în mesaje private. Ele sunt de două tipuri:

  • Mesaje de la oameni care nu sunt foarte bine informați despre ce presupune o alimentație vegană - ei îmi spun că sunt surprinși că se pot prepara atât de multe rețete vegane delicioase (inclusiv dulciuri, cum este acest tort vegan cu multă ciocolată)
  • Mesaje de la oameni mai puțin bine-voitori care îmi spun că eu gătesc doar rețete care necesită ingrediente complicate și foarte scumpe

Cu gândul la toți acești oameni am făcut eu astăzi această listă cu 7 mituri despre ce înseamnă să ai o alimentație vegană. Să le luăm pe rând:

Nu oricine își permite să fie vegan pentru că este prea scump

Alegerile alimentare pe care le facem pot fi mai scumpe sau mai accesibile, în funcție de ceea ce ne dorim să mâncăm. Însă acest lucru se aplică la fel de bine și persoanelor care consumă carne, lactate, ouă etc. 

Multe dintre preparatele vegane care se găsesc în comerț pot fi făcute și în casă, pentru a economisi bani. Sunt destule exemple: laptele de migdale, iaurtul de cocos, budinca din semințe de chia, smoothie-urile etc.

Nu găsești alimente vegane în orice magazin

Haideți să definim împreună ce înseamnă „alimente vegane”. Fructele și legume sunt alimente de bază într-o alimentație vegană și sunt în orice supermarket sau piață. La fel și salatele, nucile, produsele din soia și semințele. 

În plus, există multe magazine care sunt specializate pe alimentație bio și/sau vegană. Eu sunt mare fană a celor de la Biocorner care au un magazin în cartierul Dorobanți, în mall Băneasa și în Corbeanca, însă au și magazin online.

Sfatul meu este să vă planificați mesele pentru câteva zile sau, dacă reușiți săptămânal, ca să vă asigurați că aveți întotdeauna ingredientele necesare la îndemână. Și vă sfătuiesc și să fiți și creativi. Nu aveți baby spanac pentru salată? Folosiți salată verde, pe care o găsiți în orice supermarket. Ați uitat să vă luați un dressing gata făcut? Improvizați cu ce condimente și fructe aveți în casă. Eu de exemplu iubesc dressing-ul în care combin sucul de la portocală și muștarul. Poți vedea rețeta aici.

E greu să găsești rețete delicioase vegane

V-am sfătuit să fiți mai creativi tocmai pentru că vreau să vă arăt că există suficiente combinații delicioase pe care le puteți încerca. 

Dacă aveți nevoie de mai multă inspirație, găsiți atât pe blog, cât și pe paginile mele de facebook și instagram mai multe rețete pe care le puteți încerca. Și cele mai multe dintre ele sunt foarte rapide și ușoare, chiar și pentru începătorii în bucătărie.

Dacă devii vegan, trebuie să mănânci doar salate

Iubesc salate, însă chiar și așa nu sunt de părere că este sănătos să le consumi în exclusivitate. 

Am multe exemple de rețete și meniuri pe zile în cartea mea, Bodylight. Și tot de acolo poți afla cum m-am luptat eu cu kilogramele în plus ani întregi, dar și de ce e important să fim atenți la ceea ce consumăm. 

Veganii nu pot să mănânce dulciuri

Nu știu cine a venit cu ideea asta. Eu iubesc ciocolata și nu-mi imaginez cum ar arăta o viață în care ea nu ar exista. Cu toate acestea nu consum zahăr și îmi adaptez rețetele în funcție de acest lucru.

Cacao raw este extrem de sănătoasă și este foarte bogată în antioxidanți. Eu iubesc cacao nibs, pe care le includ în prăjituri, dar și ciocolata fără zahăr, cu un conținut ridicat de cacao (întotdeauna peste 80%). 

Dulciuri vegane există și în supermarketuri, însă pentru mine este o plăcere să le prepar în casă. Voi, desigur, puteți decide dacă vreți sau nu acest lucru, însă lăsați-mă să vă spun un secret: prăjiturile vegane sunt mult mai ușor de preparat pentru că multe dintre ele nu presupun coacere sau procese complicate. De obicei este suficient să mixezi ingredientele la blender și, voila, ai reușit să obții prăjituri delicioase.

Nu există restaurante suficiente de unde poți comanda alimente vegane

Poate acest lucru era valabil acum câteva zeci de ani, dar acum nu se mai pune problema astfel. Din fericire, majoritatea restaurantelor au și opțiuni vegane, chiar dacă în bucătăria lor se folosesc și alimente pe care noi, veganii, nu le consumăm. 

 

Există burgeri vegani, pizza vegană, prăjituri vegane etc. Câteva dintre restaurantele mele favorite din București sunt Piccolo Mondo, Avocadoo, Sensi, Rawdia și Sara Green.

Corpul tău nu are suficientă proteină dacă nu consumi carne

Carnea este cea mai cunoscută sursă de proteină, nu singura! 

E important să avem o dietă echilbrată, firește, însă de aici până la a afirma că veganii nu consumă proteine este o cale lungă.

Câteva surse de proteine într-o alimentație vegană sunt: spirulina, semințele de cânepă, semințele de dovleac, nucile, migdale, tofu, semințele de chia, fulgi de ovăz, endamele, lintea și quinoa.

 

Sper din tot suflet că prin articolul pe care l-am scris am reușit să clarific câteva dintre întrebările pe care le primesc deseori și că v-am ajutat să înțelegeți mai bine ce înseamnă să ai o alimentație vegană (și mai important de ce o astfel de alimentație nu vine la pachet doar cu restricții, ci cu niște beneficii uimitoare pentru sănătate și frumusețe).

with love
INSTAGRAM
CATCH YOUR LIGHT
FREE UPDATES
Find what you seek

Sign in to our news generator and get free updates and videos. It's always free!

Close
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop