GIULIA NAHMANY - SIMPLE BUT POWERFUL
GIULIA NAHMANY - SIMPLE BUT POWERFUL
GIULIA NAHMANY THE BLOG

De la zaharul in exces la povestea BODYLIGHT

In urma cu ceva timp, zaharul era cel mai prezent ingredient din viata mea. 

Ma trezeam obosita, prea tarziu pentru a lua micul dejun. Cand ieseam la cumparaturi, ma temeam sa probez hainele care-mi placeau, stiind ca nu o sa-mi vina cum mi-as dori. Eram mai trista și imi gasem confortul in mancarurile nesanatoase, precum pizza si inghetata care, in mintea mea, mi-ar fi oferit un confort psihologic. Nimic mai neadevarat. Privind in urma, realizez ca zaharul a fost cel care m-a facut sa pierd controlul greutatii mele, sa ma simt mereu obosita, rusinata de corpul meu si nefericita.

Pana cand am realizat ca nu sunt eu acea persoana si ca trupul meu merita sa functioneze la capacitate maxima - atunci am inceput sa-l respect prin a renunta la zaharul de masa, alb sau brun, la dulciuri si la alte alimentele bogate in zahar. Cea mai buna solutie pentru mine a fost adoptarea unei diete vegane, bazata pe plante.

 

Cum ne pacaleste zaharul?

Cei mai multi dintre noi nu-si dau seama ca zaharul se ascunde in majoritatea produselor, chiar daca sunt sau nu dulci. Cand mergi la supermarket, e indicat sa citesti de fiecare data eticheta produselor pentru a sti ceea ce consumi. Fructoza se prezinta sub diferite forme - zaharul din fructe (cel mai natural,  ce impreuna cu glucoza este o componenta esentiala pentru corpul nostru), siropul de fructoza de porumb si zaharul de masa.  

Toate aceste tipuri activeaza centrul de recompensare al creierului si il pot ”pacali” cu o senzatie falsa de satietate. Din pacate, dependenta de zahar este una aparent inofensiva in mintea noastra, dar cu un puternic impact pe termen mediu si lung. In trecut, ma trezeam brusc cu pofta de ceva dulce, mai ales cand ma incercau sentimente mai puternice - simteam ca nu merit sa slabesc si ca nu merit sa am succes pentru ca arat intr-un fel ce nu e aliniat cu standardele societatii de astazi. 

Credeam ca mancarea era prietena mea, singurul meu confort cand aveam nevoie de o evadare. Era ajutorul meu cand ma simteam rusinata, nesigura si nedemna. De fapt, nu era decat o dependenta, un panou imens care ma tinea departe de ceea ce reprezint cu adevarat.

Care sunt efectele nocive ale zaharului? 

Multe dintre studiile de specialitate spun ca zaharul poate impiedica reparatia celulelor de colagen. Cu alte cuvinte, dieta bazata pe alimente cu un aport mare de zahar poate reduce elasticitatea pielii si aspectul ei catifelat. Cand vei miscora cantitatea de zahar consumat, pielea ta va fi intinerita - mai elastica, mai fina si mai frumoasa! 

In cazul in care consumi mai mult zahar decat are nevoie corpul tau, excesul este depozitat sub forma de grasime. Zaharul poate fi folosit pentru energie doar intr-o mica masura, iar fructoza in exces se transforma in grasime la nivelul ficatului. Acest lucru duce la cresterea riscului de obezitate, diabet, boli cardiovasculare si chiar cancer.  Pe langa aceste boli care, cu timpul, se pot agrava si duce chiar la deces, zaharul joaca un rol important si in declansarea starilor de anxietate si depresie. Cea mai mare epidemie a secolului 21, conform World Health Organization,  este reprezentata de stres - de asemenea cauza kilogramelor in plus si a noptilor nedormite. 

Cea mai afectata categorie in acest cerc vicios sunt tinerii din generatia Millennials (nascuti intre 1981-2001), ce iau job-ul foarte in serios si consuma alimente nepotrivite, cu grasimi sau zaharuri, de multe ori pe fuga. La nivel global, conform Employee Assistance Program, numarul angajatilor care au anxietate a crescut cu 74%, numarul celor care au depresie cu 58%  si numarul celor care sufera de stress cu 28% - toate acestea in doar doi ani, intre 2012-2014.

Ce legatura are zaharul cu stresul, starile de anxietate si depresia? 

Atunci cand suntem stresati, regasim confortul in actiunea de a manca ceva dulce, pentru ca zaharul elibereaza dopamina (hormonul fericirii) si scade nivelul de cortizon (hormonul de stres). Cu alte cuvinte, creierul vede prajitura ca o solutie pentru a neutraliza stresul si te face sa-ti doresti din ce in ce mai mult atunci cand treci prin perioade mai putin favorabile. Astfel, vei manca incontrolabil, fara sa-ti dai seama o cutie mare de inghetata si te vei astepta sa te simti mai bine - dar nu va fi asa.

Cu cat reduci cantitatea de zahar consumata, cu atat vei arata mai bine - pielea ta va fi mai frumoasa si mai elastica, te vei simti mai bine in pielea ta si vei simti stresul la un nivel mai mic, vei avea un somn mai linistit si odihnitor si te vei concentra mai bine la task-urile zilnice, fiind mai conectat la mediul extern.

Unde regasim zaharul si in ce cantitati? 

  1. Ciocolata - intre 5,75 lingurite cu zahar( ciocolata cu lapte), pana la 8,75 lingurite de zahar.
  2. Sucuri - intre 11,5 lingurite de zahar (Mountain Dew), la 6,9 lingurite de zahar (Redbull)
  3. Sosurile pentru paste - cele din comert contin intre 1-2 lingurite de zahar pentru o jumatate de portie. Recomandare: realizeaza sosul de casa.
  4. Batoanele cu cereale - au intre 1-3 lingurite de zahar - (asigura-te ca nu ascund sirop de porumb, sirop de zahar brun, miere, dextroza sau fructoza). Recomandare: cereale integrale cu iaurt.
  5. Iaurtul cu fructe - un pahar de 225 de grame contine intre 3 si 7  lingurite de zahar. Recomandare: adauga fructe proaspete intr-un iaurt simplu, natur.
  6. Dressing-ul pentru salata - intre 1 - 1,5 lingurite de zahar pentru doua linguri de sos. Recomandare: prepara singur/a dressing-ul din otet si ulei de masline
  7. Compoturile de fructe - retetele facute in acasa contin 4-5 lingurite de zahar. Recomandare: consuma fructe naturale
  8. Ceaiurile imbuteliate - 8 lingurite de zahar intr-o sticla de 0.5 Recomandare: ceaiuri facute in casa, fara zahar.
  9. Fructele uscate - o punguta de stafide are mai mult de 5 lingurite de zahar. Recomandare: fructe in varianta naturala.
  10. Bomboane, caramele, bezele - contin 80% zahar, chiar si guma de mestecat contine 1-2 lingurite de zahar.

*1 lingurita = aprox. 5 grame de  zahar

 

Care este alternativa? Alegeri smart - gustoase si sanatoase

Poti adopta usor-usor o dieta fara zahar incepand cu renuntarea la zaharul din cafea sau ceai, la guma de mestecat, sucuri sau acea a treia prajiturica din saptamana. Apoi, vei ajunge intr-un punct cand corpul tau nu va mai dori excesul de zahar, iar pofta de dulce se va mai diminua.Zaharul are multiplii inlocuitori din sursa naturala sau artificiala - ca sursa naturală poti opta pentru stevie (care nu are calorii) sau miere, iar din sursa artificala inlocuitorii sunt zaharina sau aspartamul. De asemenea, exista si varianta green sugar 100% - un dulce natural, cu 0 calorii si 0 indice glicemic.

Cel mai indicat este sa iei aportul zilnic de fructoza din fructe, insa cu grija la cantitatea consumata si la combinatiile realizate intre ele. 

Iata cate lingurite de zahar contin diferite tipuri de fructe, la 100 grame fruct: 

  • Marul:  2,6 lingurite de zahar
  • Para: 2 lingurite de zahar
  • Banana: 3 lingurite de zahar
  • Mango: 3,2 lingurite de zahar
  • Ciresele: 3 lingurite de zahar
  • Strugurii: 4 lingurite de zahar
  • Lamaile:  0,6 lingurite de zahar
  • Kiwi: 2,3 lingurite de zahar
  • Rosiile: 0,7 lingurite de zahar
  • Capsunile:  1,3 lingurite de zahar

*1 lingurita = aprox. 5 grame de  zahar

Daca esti adeptul ”rontaielilor” (ca mine de altfel), cand simti nevoia de a manca chips-uri, popcorn sau alte produse, opteaza pentru niste snack-uri sanatoase. Iata cateva exemple pe care le-am pregatit pentru tine:

Cum am reusit eu? Povestea BODYLIGHT

Dupa ce am incercat diferite diete si modalitati de a integra un stil de viata sanatos, am adoptat un program de mancare vegan, ce m-a ajutat sa readuc echilibrul dintre corp, suflet si minte.

Metoda mea este bazata pe alimente naturale si pe beneficiile aproape miraculoase pe care acestea ni le ofera. Secretul este modul in care combini alimentele astfel incat, pas cu pas, sa-ti creezi nu structura unei diete pasagere, ci a unui stil de viata indelungat. Intregul principiu pe care se bazeaza BODYLIGHT este puterea data de alimentele sanatoase plus abilitatea ta de a-ti lua viata in propriile maini si de a elimina amenintarile din societatea moderna, ascunse la fiecare colt.

Dupa acest program de 8 saptamani, vei simti cum stresul se va mai disipa si vei experimenta o schimbare drastica din punct de vedere fizic, plus un boost de incredere! Este o oportunitate extraordinara de a-ti pune la treaba atat mintea, cat si puterea de a te focusa pe tine. Iar eu iti voi fi ghid la fiecare pas! 

Afla mai multe despre BODYLIGHT aici.

Cadoul meu pentru tine - reteta unui desert delicios, fara zahar. Da, exista asemenea bucurii:

Clatite vegane fara zahar

Ce ai nevoie?

1+1/4 cani faina integrala de grau

2 linguri de sirop de artar

1 lingurita praf de copt

1 lingurita bicarbonat de sodiu

1+1/4 cani apa

1/4 cana sos de mere

1/2 lingurita de extract de vanilie

1 lingura ulei de cocos

Pentru topping: banane, capsuni, "newtella" vegana, alune coapte.

Cum faci?

Amesteci ingredientele uscate - faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, faci o fantana in mijlocul lor unde vei adauga ingredientele ude mixate (apa, sosul de mere, extractul de vanilie, siropul de artar). Le amesteci bine pana se incorporeaza.

Incingi tigaia la foc mediu-ridicat, ungi cu putin ulei de cocos, pui cu un polonic aluatul si il intorci de abia cand vezi ca apar bule pe el si marginile sunt uscate.

Adauga toppinguri dupa cum iti e pofta.

Reteta pentru newtella vegana o gasiti în cartea Bodylight. Va mai zic ca sunt absolut senzationale?

Daca faci reteta, pune un story/post pe Instagram si da-mi tag pentru repost 🙂 Pofta buna!

with love
INSTAGRAM
CATCH YOUR LIGHT
FREE UPDATES
Find what you seek

Sign in to our news generator and get free updates and videos. It's always free!

Close
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop